Tymbaliki z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wypróbuj danie w kolorze wiosennej zieleni.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag zielonego groszku z puszki
    2 łyżki masła
    10 dag kaszy manny
    3 jajka
    2 łyżki mąki
    mała puszka koncentratu pomidorowego
    szklanka gęstej smietany
    łyżka suszonej bazylii
    sól
    cukier
    biały pieprz
    oliwa
    bułka tarta

Tymbaliki z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsącz groszek,zmiksuj na jednolitą masę.Ucierając masło,wbij kolwjno po 1 żółtku.Dodaj zmiksowany groszek,dosyp kaszę mannę i wymieszaj.Przypraw solą,pieprzem i cukrem.
  • 2. Foremki wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę,połącz z purre groszkowym.
  • 3. Foremki napełnij masą i wstaw do brytfanny,wypełnij wrzącą wodą.Brytfannę przykryj.Piecz na parze przez 40 minut w temperaturze 200 stopni ć.

Komentarze

Podobne przepisy