Tymbaliki z szynką

4.5 (165 ocen)

Tymbaliki drobiowe to przystawka,które bardzo ładnie prezentuje się na stole.Bardzo dobrze sprawdza się na różnego rodzaju domowych imprezach i spotkaniach

Składniki:

  • 1 litr rosołu
    6 łyżek żelatyny
    30 dag wędliny drobiowej
    1 ząbek czosnku
    2 marchewki
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    3-4 jajka
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tymbaliki z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tymbaliki z szynką 1. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.Szyjkę i ugotowaną marchew i kroimy w kostkę.Kukurydzę i groszek odcedzamy.W małych miseczkach lub foremkach silikonowych układamy jajka i warzywa.Rosół doprowadzamy do wrzenia.Dodajemy zmiażdżony czosnek i liść laurowy.Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut.Rosół przecedzamy przez sito,aby był klarowny.Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Pamiętajmy,że doprawiając rosół solą,powinien nam się wydawać za słony.Gdy zastygnie,zmienia smak.Po dodaniu żelatyny rosołu już nie gotujemy.Tak przygotowanym wywarem zalewamy przygotowane warzywa z szynką.Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować