Tymbaliki z dorsza

4.49 (183 ocen)

  • 60 min

Małe galaretki rybne na przystawkę

  • 60 min

Składniki:

  • 1 dorsz ok 300 g
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    5 łyżeczek żelatyny
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    groszek konserwowy
    natka pietruszki
    listek laurowy
    ziele angielskie 3-4 ziarna
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ryba Przystawki

Tymbaliki z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza umyć, oczyścić, Marchewkę i pietruszkę obrać włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół cebulę, listek laurowy i ziele angielskie, na wolnym ogniu ugotować wywar z warzyw.
    Warzywa wyjąć z wody, włożyć rybę, można przeciąć na pół. Gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąć rybę na talerz, wywar przecedzić i dodać żelatynę, doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszać co jakiś czas aż żelatyna się rozpuści, przestudzić.

    W szklaneczki lub małe filiżanki ułożyć dekoracyjnie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i oczyszczoną z ości rybę. Zalać przestudzoną galaretką i wystudzić. Następnego dnia ogrzać szklaneczki w ciepłej wodzie i wyjąć tymbaliki. Ustawić na półmisku, udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować