Tymbaliki drobiowe

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takie dietetyczne galaretki efektownie wyglądają i świetnie smakują.

Składniki:

  • mały kurczak
    mała porcja włoszczyzny
    cebula
    1/2 szkl. groszku z puszki
    mały słoik pikli, np. kalafior, ogórki
    7 łyżeczek żelatyny
    liść laurowy
    3 ziarna ziela ang.
    sól, pieprz
    kilka gałązek natki pietruszki
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tymbaliki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przekrawamy na pół, myjemy. Włoszczyznę oczyszczamy. Cebulę obieramy, przekrawamy i opiekamy nad ogniem. Warzywa, mięso,
    liść i ziele gotujemy w litrze wody 30 minut. Doprawiamy. Kurczaka wyjmujemy, mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy. Wywar przecedzamy
    i doprawiamy.
  • 2. Żelatynę namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody. Dodajemy do gorącego wywaru i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Groszek i pikle osączamy. Pikle kroimy. Do jednorazowych kubków wkładamy pokrojoną marchewkę z wywaru, mięso, groszek, pikle i natkę. Wlewamy tężejący wywar i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki
    wyjmujemy z kubków. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować