Twistery drobiowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Młode ziemniaki pokroiłam w spiralki. W szczeliny powkładałam pokrojoną w cienkie paski pierś kurczaka. Twistery podsmażyłam, a następnie dopiekłam w piecyku. W ten sposób wyszły pyszne, chrupiące ziemniaczki nadziane kawałkami pikantnie przyprawionego kurczaka.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka, najlepiej z wiejskiej hodowli
    litr maślanki
    6 średniej wielkości młodych ziemniaków

    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    papryka słodka
    papryka ostra
    czosnek granulowany
    cebula granulowana

    bułka tarta do panierowania

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Twistery drobiowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniak 1. Piersi kurczaka układamy w naczyniu, zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki.

    Ziemniaki dokładnie myjemy. Wbijamy je na długie wykałaczki.
    Ziemniaki nacinamy nożem tworząc spiralki. W tym celu nóż pod kątem wbijamy w ziemniaka i obracając w dłoni nacinamy plasterki. Ziemniaki rozciągamy na wykałaczce. Ziemniaki oprószamy solą i pieprzem.
  • ziemniak 2. Piersi osuszamy z maślanki. Kroimy je w długie cienkie paski. Doprawiamy przyprawami. Paski kurczaka układamy spiralnie między plasterki ziemniaka. Plasterki ziemniaka zsuwamy, żeby mięso z kurczaka nie wypadło podczas smażenia. Panierujemy w bułce tartej.
    Twistery obsmażamy na głębokim oleju. Następnie przekładamy na blachę i dopiekamy w 180°C przez 20-25 minut. Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować