Ciekawa przystawka z panierowanego buraka i masy makaronowo - serowo - jajecznej.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
    100 g makaronu zacierki
    100 g serka do chleba z czosnkiem (15% tłuszczu)
    2 jajka ugotowane na twardo

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 duże buraki czerwone ugotowane i obrane (łącznie 500 g)

    Składniki robocze:
    jajko do maczania (u mnie 2 małe)
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Do dekoracji:
    sałata masłowa
    papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Ser

Twierdza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Twierdza 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • Twierdza 2. Jajka ugotowane na twardo pokroić, następnie dodać makaron, serek, pieprz ziołowy, pieprz biały i sól - całość pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Twierdza 3. Surowe jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz cytrynowy - wymieszać. Do oddzielnej miseczki wsypać bułkę tartą. Gotowane buraki przekroić na pół - każdą połówkę pokroić na 3 jenakowej grubości plastry.
  • Twierdza 4. Plastry buraka umoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie obtoczyć w bułce tartej ...
  • Twierdza 5. ... i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  • Twierdza 6. Z przygotowanych buraków i masy utworzyć 4 wieżyczki - plaster (najszerszy) buraka posmarować masą, przykryć kolejnym plastrem buraka ...
  • Twierdza 7. ... ponownie posmarować masą i nałożyć trzeci plaster (czapeczkę) buraka.
    Podawać na zimno.

Porady

Z podanej ilości składników należy utworzyć 4 wieżyczki - twierdze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować