Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się smażą oraz świetnie smakują. Ze względu na grubość mi drobinę przypominają delikatne racuszki. Możecie je wzbogacić cebulą, czy szczypiorkiem lub doprawić według własnego smaku.
10 min
Dla 2 osób
Składniki:
(około 10 sporych sztuk)
200g twarożku (typu grani)
1 jajko
5 łyżek mąki (płaskie; u mnie żytna typ 720)
1 puszka tańczyka (o wadze około 185g netto)
1 łyżeczka koperki
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta sody (solidna)
Ponadto:
masło/olej do smażenia
Twarożkowe placki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem oraz z mąką.
Do powstałej masy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka.
Całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
Komentarze