Twarożkowe placki z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się smażą oraz świetnie smakują. Ze względu na grubość mi drobinę przypominają delikatne racuszki. Możecie je wzbogacić cebulą, czy szczypiorkiem lub doprawić według własnego smaku.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (około 10 sporych sztuk)
    200g twarożku (typu grani)
    1 jajko
    5 łyżek mąki (płaskie; u mnie żytna typ 720)
    1 puszka tańczyka (o wadze około 185g netto)
    1 łyżeczka koperki
    1/3 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej
    1 szczypta sody (solidna)
    Ponadto:
    masło/olej do smażenia

Twarożkowe placki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem oraz z mąką.
    Do powstałej masy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka.
    Całość doprawić do smaku.
    Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placek.)
    Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy