Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim i jajkiem

4.6 (5 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na śniadanie czy kolację polecam pyszną serową pastę z dodatkiem jajka gotowanego na twardo i z czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy i ma obłędny zapach, wystarczy tylko poruszyć jego liście, a już pachnie. Ja swój mam od koleżanki z pracy, już posadzony w ogródku i mam nadzieję, że będzie mi pięknie rósł. Dodam, że jadłam go pierwszy raz, ale już mam na niego wiele pomysłów. Zaczęłam od pasty serowej. Podałam ją na świeżo upieczonej bułeczce, takiej domowej. Wyszło prosto, ale pysznie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dag sera białego ( u mnie chudy )
    2-3 łyżki śmietany 18 %
    2 jajka ugotowane na twardo
    kilka liści czosnku niedźwiedziego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Pasta jajeczna

Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały rozcieramy widelcem ze śmietaną. Jajka kroimy w małą kostkę. Liście czosnku myjemy i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Do serka dodajemy jajka i czosnek, solimy do smaku i dokładnie mieszamy.
  • 2. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki.

Porady

Porcja dla 2-4 osób. Dodajemy dowolną ilość liści czosnku niedźwiedziego, ja dałam 4 spore liście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować