Połączenie serka i łososia jak najbardziej należy do moich ulubionych. Jeśli dodamy do tego awokado danie wzbogacimy nie tylko o smak, wartości odżywcze ale i o piękny zielony kolorek!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 200 gram sera białego (u mnie z wiaderka),
• 2-3 łyżki śmietanki lub mleka,
• 1 awokado,
• 100 gram łososia wędzonego,
• 1 cytryna,
• świeżo mielony czarny pieprz,
• pieprz cytrynowy do smaku,
• sól do smaku,
• natka pietruszki do dekoracji,
Twarożek z awokado i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku cytrynowym pieprzem, czarnym pieprzem i solą. Dodajemy mleko lub śmietankę. Miksujemy.
2.Gotowy, kremowy serek przekładamy na dno przygotowanych pucharków, czy salaterek.
Awokado obieramy i wyjmujemy pestki. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części (kostkę ) i wykładamy na twarożek. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Łososia kroimy w paseczki i umieszczamy na awokado. Całość oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i natką pietruszki. Podajemy!
Komentarze