Twarogowo-jabłkowa zapiekanka a'la torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Zapiekanka jest idealna dla dzieci, tym bardziej dla niejadków. Mój smak z dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    100 g serka śmietankowego
    80 g cukru
    2 szt. jajka
    2 łyżki kaszy manny
    3-4 szt. jabłka
    cynamon
    szczypta soli
    masło do smarowania formy
    łyżeczka mąki do posypania formy

Twarogowo-jabłkowa zapiekanka a'la torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli na jasno żółtą, puszystą masę. Serki połączyć w misce, wlać ubite jajka, wsypać kasze manną. Zmiksować na jednolitą masę.
  • 2. 2. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciąć pestki. Pokroić w pół plasterki, posypać cynamonem. Dusić ok. 5 min. w małej ilości wody.
  • 3. 3. Formę do zapiekanek( ja wykorzystałam tortownice o średnicy 16 cm, tak powstał a'la torcik ) posmarować masłem, posypać mąką. Wyłożyć połowę masy twarogowej, druga warstwa połowę jabłek, następnie resztę twarogu, na wierzch resztę jabłek. Piec w piekarniku ok. 40-45 min. w temp. 180 C . Gotową zapiekankę posypać cynamonem. Udekorować malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy