Zapiekanka jest idealna dla dzieci, tym bardziej dla niejadków. Mój smak z dzieciństwa.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
250 g serka mascarpone
100 g serka śmietankowego
80 g cukru
2 szt. jajka
2 łyżki kaszy manny
3-4 szt. jabłka
cynamon
szczypta soli
masło do smarowania formy
łyżeczka mąki do posypania formy
Twarogowo-jabłkowa zapiekanka a'la torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli na jasno żółtą, puszystą masę. Serki połączyć w misce, wlać ubite jajka, wsypać kasze manną. Zmiksować na jednolitą masę.
2.2. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wyciąć pestki. Pokroić w pół plasterki, posypać cynamonem. Dusić ok. 5 min. w małej ilości wody.
3.3. Formę do zapiekanek( ja wykorzystałam tortownice o średnicy 16 cm, tak powstał a'la torcik ) posmarować masłem, posypać mąką. Wyłożyć połowę masy twarogowej, druga warstwa połowę jabłek, następnie resztę twarogu, na wierzch resztę jabłek. Piec w piekarniku ok. 40-45 min. w temp. 180 C . Gotową zapiekankę posypać cynamonem. Udekorować malinami.
Komentarze