Twarogowe trójkąty z jabłkiem

0 (0 ocen)

Szybkie i niezbyt słodkie. Idealne do kawy lub na słodki podwieczorek.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    150 g twarogu
    4 łyżki cukru
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    1 jajko
    1 żółtko
    6 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżeczka ( z czubkiem) proszku do pieczenia
    2 jabłka
    1 łyżeczka cynamonu + łyżka cukru
    mak, sezam do posypania

Twarogowe trójkąty z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksowanie twarogu 1. Do miski włożyć twaróg, cukier jajko, żółtko i olej. Zmiksować blenderem na gładką masę.
  • Ciasto 2. Dodać wanilię, mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na pół godziny.
  • Wałkowanie i wycinanie 3. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą cienko rozwałkować ( ok. 25 cm). Podzielić na osiem trójkątów i każdy 2-3 razy naciąć.
  • Formowanie 4. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, układać na trójkątach, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i naciętym rogiem zawinąć pod spód.
  • Przed pieczeniem 5. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem lub sezamem.
  • Gotowe 6. Piec 25 minut w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy