Twarogowe rożki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rożki stanowią świetną przekąskę lub deser do kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 350g mąki, 2 łyżeczki proszku, 150g twarogu, 5 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, 80g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Nadzienie: 250g twarogu, 100g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu, kilka kropel aromatu wanioliowego, żółtko, jajko.

Twarogowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić (oba). Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić, schować na godzinę do lodówki. Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 3 milimetry, pokroić na kwadraty o wymiarach 5x5cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć trochę nadzienia. Boki posmarować jajkiem. Kwadraty złożyć po przekątnej na małe trójkąty, krawędzie docisnąć. Rożki układać na wyłożoną papierem blaszkę, wierzch posmarować jajkiem. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy