Twarogowe rogaliki z nutellą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rugelach to tradycyjne rogaliki w kuchni żydowskiej. Jeżeli lubicie słodsze wypieki można do ciasta dać odrobinę cukru. Rogaliki można piec z dowolnym nadzieniem.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - skórka z pomarańczy (skórka z jednej pomarańczy): 1 sztuka
    - masło: 200 gramów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - chudy twaróg: 200 gramów
    - cukier (do oprószenia rogali przed pieczeniem): 0.33 szklanki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - nutella: 24 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Twarogowe rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków twaróg (ja nie miałam i pomęczyłam ser widelcem).
  • 2. Połącz ze sobą: twaróg, masło, jajko, skórkę z całej pomarańczy, sól i sodkę. Wyrób ciasto. Będzie mięciutkie i plastyczne.
  • 3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • 4. Ciasto podziel na trzy części.
  • 5. Rozwałkuj pierwszą część na placek.
  • 6. Podziel placek na 8 trójkątów.
  • 7. W najszerszym miejscu każdego trójkąta połóż łyżeczkę nutelli (można zamienić na twardą marmoladę lub twarożek).
  • 8. Zwiń każdą z części w rogalik.
  • 9. Rozwałkuj pozostałe ciasto i postąp, jak z pierwszym plackiem.
  • 10. Po upieczeniu pierwszej blachy rogalików uznaliśmy, że są mało słodkie, więc pozostałe oprószyłam cukrem przed upieczeniem.
  • 11. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Upieczone rogaliki będą złotawo-brązowe.
  • 12. Odstaw rogaliki do ostygnięcia.
  • 13. Rogaliki z pierwszej blachy (te bez cukru na wierzchu) posypała cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować