Twarogowe "raffaello" z borówkami

5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Właśnie takie, małe słodkie co nieco lubię najbardziej - zdrowe, lekkie i z pomysłem.Najpierw kupiłam dorodne borówki i świeży twaróg, a dopiero potem wpadł mi do głowy pomysł na te słodkie kuleczki. To deser idealny dla osób dbających o linię. Kuleczki są najsmaczniejsze mocno schłodzone.

Składniki:

  • Proporcje 16-18 kulek wielkości orzecha włoskiego:
    - 25 dag chudego twarogu,
    - łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
    - płaska łyżka cukru pudru,
    - łyżka likieru Malibu,
    - łyżka pokruszonych płatków migdałowych,
    - 4 łyżki wiórek kokosowych,
    - 1 sucharek,
    - 16-18 borówek amerykańskich,
    - kilka kropli soku z cytryny.
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Twarogowe "raffaello" z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy w misce widelcem, a następnie ucieramy z jogurtem naturalnym, cukrem, likierem Malibu i kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Sucharek drobno kruszymy (na proszek, np. wałkiem do ciasta lub w malakserze), mieszamy z drobno pokruszonymi płatkami migdałowymi i wsypujemy do masy twarogowej, dokładnie mieszamy.
    Masę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
  • 2. Borówki myjemy, dokładnie osączamy do sucha na sicie lub ręczniku papierowym.
    Z masy nabieramy porcje, spłaszczamy formując placuszek, na środku kładziemy borówkę i zlepiamy tworząc zgrabną kulkę o wielkości orzecha włoskiego.
    Wiórki kokosowe wsypujemy do miski, obtaczamy w nich przygotowane kulki. Kulki układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na minimum 1 godzinę, a najlepiej kilka godzin).

Porady

Borówki można zastąpić wydrylowanymi wiśniami lub połówkami truskawek, a także jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować