Twarogowe placuszki

0 (0 ocen)

Doskonałe na śniadanie! Szybkie i proste w przygotowaniu. Moja rodzinka je uwielbia :D

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka mleka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    owoce, jogurt, miód itp. do podania

Twarogowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Twaróg zmiksować z cukrami, mąką, ekstraktem, solą, mlekiem, żółtkami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy. Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelni. Nakładać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Pani Smaczna)

Porady

Przepis na około 10 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy