Twarogowe pierożki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ze sobą twaróg, masło ( 2 łyżki) jajko i mąkę ( 11 łyżek), sól, proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść gładkie. Wkładamy je do lodówki.
2.Bierzemy patelnię, dodajemy masło ( 1 łyżka), wodę (2 łyżki), cukier (2łyżki). Musimy uzyskać z podanych składników karmel. Dodajemy jabłko, pokrojone w kostkę, mieszamy. Smażymy-gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
3.Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Następnie nakładamy schłodzone nadzienie i posypujemy cynamonem (0,5 łyżeczki). Ciasto może się kleić, ale nie podsypujemy mąki. Lepiej posypać stolnicę mąką.
4.Następnie lepimy pierożki. Wyszło mi 8 małych pierożków. Użyłam tylko połowę ciasta.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, przez 30 minut. Przed pieczeniem posmarować pierożki mlekiem, aby otrzymać złocistą skórkę. Upieczone i wystudzone pierożki posypujemy cukrem pudrem (20 g) i cynamonem (0,5 łyżeczki).
Komentarze