Twarogowe pierożki z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapach cynamonu i twarogowy smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Twaróg (5-8% tłuszczu) - 180 g
    Mąka pszenna - 330 g
    Proszek do pieczenia - 5 g
    Cukier - 50 g
    Jabłka (160g) - 1 szt.
    Jajko - 1 szt.
    Sól - ¼ łyżeczki
    Masło - 20 g
    Woda mineralna - 40 ml
    Cynamon - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Twarogowe pierożki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Mieszamy ze sobą twaróg, masło ( 2 łyżki) jajko i mąkę ( 11 łyżek), sól, proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść gładkie. Wkładamy je do lodówki.
  • krok2 2. Bierzemy patelnię, dodajemy masło ( 1 łyżka), wodę (2 łyżki), cukier (2łyżki). Musimy uzyskać z podanych składników karmel. Dodajemy jabłko, pokrojone w kostkę, mieszamy. Smażymy-gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy, wycinamy kółka. Następnie nakładamy schłodzone nadzienie i posypujemy cynamonem (0,5 łyżeczki). Ciasto może się kleić, ale nie podsypujemy mąki. Lepiej posypać stolnicę mąką.
  • 4. Następnie lepimy pierożki. Wyszło mi 8 małych pierożków. Użyłam tylko połowę ciasta.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, przez 30 minut. Przed pieczeniem posmarować pierożki mlekiem, aby otrzymać złocistą skórkę. Upieczone i wystudzone pierożki posypujemy cukrem pudrem (20 g) i cynamonem (0,5 łyżeczki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować