Twarogowe kule z truskawką

0 (0 ocen)

Sezon truskawkowy warto rozpocząć takimi knedlami. Uwielbia je mój chłopak. Ciasto jest miękkie, delikatne w smaku, po ugotowaniu ze środka wydobywa się słodki, truskawkowy sos, niebo w gębie.

Składniki:

  • • 500g twarogu,
    • Szczypta soli,
    • 2 jajka,
    • 1 i ¾ szklanki mąki,
    • DODATKOWO:
    • Ok.1/3 szklanki cukru,
    • 20-25 truskawek,
    • Bułka tarta zrumieniona na maśle

Twarogowe kule z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Twarogowe kule z truskawką 1. Truskawki opłucz, obierz i osusz.
    Do miski włóż twaróg, rozgnieć go widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj szczyptę soli i jajka, wymieszaj.
  • Twarogowe kule z truskawką 2. Stopniowo dodawaj mąkę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk to dodaj więcej mąki.
  • Twarogowe kule z truskawką 3. Odrywaj po kawałku ciasta i na środku ułóż truskawkę, posyp ją odrobiną cukru i uformuj okrągłą kulkę. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Gotuj knedle 5 minut od wypłynięcia na średnim ogniu.
    Podawaj na ciepło ze zrumienioną na maśle bułką.
    Życzę smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy