Twarogowe knedle z mieszanką owoców

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zawsze się udają a moja siostra i młodsze kuzynki zajadają się nimi.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg zmielonego białego sera
    2 jajka
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    4 łyżki cukru kryształu
    owoce:10 śliwek, 2 szklanki jeżyn, szklanka malin, po 10 łyżeczek borówek i porzeczki czerwonej
    szklanka jogurtu naturalnego
    6 łyżek cukry pudru
    sól

Twarogowe knedle z mieszanką owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, mąkę kaszę manną i jajka mieszamy i zagniatamy ciasto. Owoce posypujemy cukrem kryształem.
  • 2. Od ciasta odrywamy małe porcje, formujemy placki i układamy na nich owoce. następnie lepimy je formując kule.
  • 3. Jogurt naturalny miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Jedną szklankę jeżyn miksujemy z pozostałymi 3 łyżkami cukru pudru
  • 4. Knedle wrzucamy na posolony wrzątek. Delikatnie mieszamy drewniana łyżką.Gotujemy 3 minuty po wypłynięciu.
  • 5. Sos jogurtowy rozlewamy na talerze. Na sos delikatnie nakładamy odcedzone knedle. Polewamy je koktajlem z jeżyn i obsypujemy owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy