Twarogowe bułeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 50 min

Pyszne bułeczki z chrupiącą skórką,idealne na kolację posmarowane masełkiem.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    półtorej łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    20 dag białego chudego twarogu

    dodatkowo:
    mąka do podsypania stolnicy

Twarogowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,połową mleka i wody,2 łyżkami mąki pszennej,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Przygotowane składniki do zagniatania. 2. Do mąki dodać sól,olej,wyrośnięte drożdże ,pokruszony ser i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Bułeczki rosną. 3. Po tym czasie z ciasta formować małe okrągłe bułeczki i układać w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na pół godziny żeby bułeczki porosły.
  • 4. Bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Przepis na około 14 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Komentarze

Podobne przepisy