Pożywny i zdrowy twaróg w warzywnej wersji. Świetny na kanapki lub jako farsz np. do naleśników. Twaróg można także wymieszać z ulubioną kaszą lub makaronem i w ten sposób stworzyć smakowitą sałatkę. Polecam!
35 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 większy pomidor (140 g)
120 g łuskanego świeżego zielonego groszku (może być także mrożony)
1 średnia biała cebula (100 g)
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej mięty
250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżeczki ziarnistej musztardy francuskiej (np. średnio ostra)
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Twaróg z pomidorem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obraną i posiekaną cebulę oraz groszek (mrożony – uprzednio rozmrozić). Smażyć ok. 10 min, często mieszając. Wystudzić.
2.Pokruszony twaróg wymieszać ze smażonymi składnikami i ziołami. Dodać musztardę i drobno pokrojony pomidor, wsypać przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Komentarze