Zapraszam na moją wersję Wielkanocnej Paschy. Porcja 100 g to tylko 67 kcal.
Składniki:
250 g ser biały chudy
250 jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
170 g jogurt naturalny 0%
40 g ksylitolu lub 30 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Aromat migdały
500 g stężonej galaretki – można użyć różnych kolorowych
Twaragowo-jogurtowa pascha z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pojemnika blendera przełożyć ser. Dodać jogurt naturalny i dokładnie zmiksować, aż masa będzie gładka.
2.Przełożyć do miski, dodać jogurt grecki, ksylitol oraz aromat i dokładnie wymieszać ze sobą.
3.Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Stopniowo dodawać do masy serowej i dokładnie połączyć.
4.Z zastygniętej galaretki wyciąć foremką duży kwiat ( jednakże nie jest to potrzebne, raczej należy traktować jako dekorację). Galaretkę pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową.
5.Doniczkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno nałożyć 2-3 łyżki masy. Następnie na dwóch bokach ułożyć galaretkowe kwiaty i wyłożyć resztę masy. Lekko ubić i wstawić na kilka godzin do stężenia. Smacznego!
Komentarze