Składniki na syrop:
225 g cukru
375 ml wody
sok z ½ cytryny
Składniki na ciastka:
150 g mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
225 ml wody
55 g masła
2 duże jajka lekko roztrzepane
aromat migdałowy
olej do smażenia
1 rozpuszczona na parze czekolada
Tureckie ciastka smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować syrop: Wymieszać wodę i cukier w garnku. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, wlać przecedzony sok z cytryny i gotować na ostrym ogniu bez mieszania przez 15 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2.Przygotować ciasto: Mąkę i sól przesiać na kwadratowy arkusz pergaminu. Wodę i masło doprowadzić do wrzenia. Od razu wsypać mąkę, ucierając cały czas drewnianą łyżką. Ubijać, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zmniejszyć płomień na mały i gotować jeszcze przez 5 minut.
3.Przełożyć mieszaninę do miski. Zostawić do ostygnięcia na 2 minuty. Stopniowo wymieszać z jajkami. Dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Utrzeć na gładką masę.
4.Posmarowanymi tłuszczem dłońmi formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego. Układać na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Rozpłaszczyć każdą kulkę na placuszek o średnicy 5cm. Natłuszczonym palcem zrobić w każdym dziurkę.
5.Podgrzać warstwę oleju (ok. 1cm) na dużej patelni o grubym dnie. Wrzucić połowę ciastek. Zwiększyć płomień. Często obracając, smażyć przez 15 minut, aż ciastka urosną i uzyskają złocisty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Usmażyć następną porcję.
6.Obrócić ciastka w syropie, aby dokładnie się nim pokryły. Odstawić na 5 minut. Przełożyć na półmisek. Na środek każdego placka wlać kilka kropli rozpuszczonej czekolady.
Porady
Średnia ilość ciastek z podanych proporcji to 24 sztuki
Komentarze