REKLAMA

Turecki pilaw z marchewką

wyświetlono: 2790 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

W kuchni stawiam dopiero pierwsze kroki, dlatego lubię przepisy na dania proste, ale niebanalne.Pilaw jest jedną z ulubionych potraw mojego 2-letniego synka.

opublikowany: 22.03.2012 oryginalny autor: Zuzanna Słupczewska, Łysomice
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 4 łyżki masła
    2 marchewki
    1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
    szczypta soli
    4-6 suszonych moreli
    1 łyżeczka cukru
    40 dag białego długoziarnistego ryżu
    700 ml bulionu z kury (może być z kostki)
    1-2 łyżki pistacji do posypania
Ocena:

(średnia 4.5 z 175 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • Turecki pilaw z marchewką 1. W dużym garnku z grubym dnem roztapiamy masło na średnim ogniu. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewki i ziarna pieprzu. Solimy. Często mieszając, smażymy ok. 3 minut, aż marchewka zacznie mięknąć.
  • Turecki pilaw z marchewką 2. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki morele. Posypujemy cukrem. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Wsypujemy ryż i, często mieszając,
    smażymy ok. 3 minut, aż ryż zrobi się przezroczysty.
  • Turecki pilaw z marchewką 3. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20-25 minut pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i całkowicie
    wchłonie bulion. Zdejmujemy garnek z ognia i odkrywamy. Przykrywamy czystą złożoną ściereczką lub papierowym ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy na 10 minut, aby ściereczka wchłonęła parę.
  • 4. Ryż przekładamy na płaski półmisek, nadając mu kształt kopuły. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Pilaw podajemy na gorąco, od razu po przygotowaniu.

Notka redakcyjna

PP_07-2009
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Gozleme - turecki przysmak

Ciasto faszerowane serem i szpinakiem - typowa turecka przekąska!

kategoria: Przystawki Ser opublikowany: 17.04.2013 | wyświetlono: 7566 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE