Turecka chałwa sezamowo-makowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Turecka chałwa sezamowo-makowa szybki i pyszny deser

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - olej: 5 łyżek
    - kaszka kukurydziana: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - owoce goji: 3 łyżeczki
    - mak: 3 łyżki
    - sezam: 3 łyżki
    - pestki dyni: 2 łyżki
    - migdały: 1 łyżka
    - słonecznik: 3 łyżeczki

Turecka chałwa sezamowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy ok 1 szklankę wody .Dodajemy cukier,cynamon,sezam ,mak ,owoce goji,posiekane migdały i słonecznik łuskany .Zagotowujemy .
  • 2. w drugim garnku rozgrzewamy olej wsypujemy kaszkę kukurydzianą i mieszamy . Po chwili wlewamy syrop z bakaliami . Uwaga będzie buzować . Mieszamy i gotujemy tak długo az kaszka bedzie ładnie odchodzić od garnka . Nastepnie wykładamy na blaszkę lub do pojemnika i studzimy . Zimne kroimy w kosteczkę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chałwa turecka