Turbot zapiekany

  • wyświetlono: 187 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealna ryba na piątkowy obiad.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

turbot ok. 1-2 kg
60 ml oliwy z oliwek
natka pietruszki
pół cytryny ( cienkie plasterki )
2 ząbki czosnku rozgniecione w łupinach
chili w płatkach
sól morska
świeżo mielony biały pieprz
10 szt pomidorków śliwkowych
15 szt czarnych oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Turbot zapiekany

  • 1. Sprawioną rybę opłukałem, dokładnie osuszyłem, odciąłem głowę. Skórę ryby naciąłem delikatnie w kilku miejscach obu stron. Turbota polałem oliwą, doprawiłem solą i odrobina chili. Środek ryby również posypałem przyprawami. Do środka ryby i w nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny.
    Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały.
    Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaryba pieczonapiątkowy obiadTurbot

Komentarze

Podobne przepisy

ZAPIEKANE PULPECIKI Z PIECZARKAMI | rita creative

Dodane przez: RITA creative

ZAPIEKANE PULPETY Z PIECZARKAMI

Pulpeciki z pieczarkami zapiekane...

Zapiekane pulpeciki

Dodane przez: czarrna

Zapiekane pulpeciki

Gdy mamy więcej czasu na przygotowanie...

UDKA ZAPIEKANE NA RYŻU

Dodane przez: EWULKAQ

UDKA ZAPIEKANE NA RYŻU

Soczyste udka na aromatycznym ryżu.

image-28cgq96

Dodane przez: gabriella

NALEŚNIKI ZAPIEKANE

Delikatne nalesniki z serem zapiekane...

polędwica wieprzowa

Dodane przez: JoannaB86

Zapiekana polędwica wieprzowa

Zapiekana polędwica wieprzowa w...

Dorsz zapiekany z warzywami

Dodane przez: czarrna

Dorsz zapiekany z warzywami

Smaczne i zdrowe :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE