Turban sułtana

5 (1 ocen)

  • 4 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kasia dziś była na zakupach i dojrzała ciasto filo a że dawno nie było no to są :-).
Ciacho o nazwie Turban sułtana.
Jak dla mnie bardzo słodkie ale mniej cukru więcej cytryny i jest dobrze.
Do popołudniowej kawy pycha.
Polecam

  • 4 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto filo ( u mnie 5 arkuszy wykorzystałam tylko połowę reszta do zapiekanki)
    100 g masła
    100 g orzechów pekan
    ( mogą być włoskie a nawet powinny)
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Na syrop:
    100g cukru
    Kawałek kory cynamonu
    (ewentualnie na czubku cynamon w proszku)
    2 łyżki soku z cytryny
    1 goździk
    Pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Turban sułtana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Turbam sułtana 1. Ciasto filo wyjmujemy z opakowania a masło roztopić .
    Cukier z wodą i korą cynamonu umieścić w garnku i zagotować.
    Dodajemy sok goździki zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
    Orzechy posiekać i włożyć do miski dodać cukier cynamon i wymieszać.
    Na blacie układamy pojedynczo płaty ciasta filo i smarujemy masłem.



    Wzdłuż dłuższego boku posypać płat przygotowaną mieszanką z orzechów i cynamonu (około 2 łyżki na płat).



    Następnie zwijamy w rulon i skręcamy
    (tak jak wykrecamy ręcznik lub mokre ścierki. Porównanie nie bardzo ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi).
    Formujemy coś na wzór ślimaka.



    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układamy na niej wcześniej przygotowane ciacho.
    Ciastka można ułożyć ciasno obok siebie ponieważ nie rosną.
    Wierzch smarujemy resztą masła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st.



    Pieczemy do momentu uzyskania złoto brązowego koloru około 20-25minut.
    Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
    Zostawiamy do wystudzenia.
    SMACZNEGO

Porady

Jak już wcześniej pisałam u mnie tylko pół ciasta wykorzystałam więc składniki zmniejszyłam o tą ilość jeśli będziemy robić z całego ciasta składniki razy 2. Czyli masła 200g orzechów 200 itd tylko cukru więcej. W oryginalnym przepisie na 11 arkuszy ciasta jest 300g cukru w sosie i łyżka soku z cytryny .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować