Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

4.47 (190 ocen)

  • 60 min

Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać

  • 60 min

Składniki:

  • 3 tuby kalmarów mrożone
    oliwa czosnkowa
    Ok.1 szklanki ugotowanego ryżu
    2 pomidory
    4-5 ząbków czosnku
    Kukurydza z puszki (ok.pół szklanki)
    Ser gorgonzola (lub inny o ostrym, intensywnym smaku)
    Płatki chili, natka pietruszki, świeże zioła – oregano, majeranek, tymianek
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.
    Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i zapiekać w 180oC ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary osolić.

Porady

Ja używam Oliwy z Oliwek z Tunezji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować