Tunel serowy z truskawkami i kokosową nutą

0 (0 ocen)

Pyszny sernik w nowej odsłonie :) Idealny na letnie dni, ale nie tylko :)

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajek,
    4 łyżki cukru,
    4 łyżki mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    1-2 łyżeczki kakao ( u mnie typu nesquik),
    1 łyżka oleju,
    masa:
    400 g sera naturalnego z wiaderka,
    250 g sera mascarpone,
    50 ml gorącej wody,
    4-5 łyżeczek żelatyny,
    2-3 łyżeczki stewii ( może być cukier)
    1-2 kieliszki likieru kokosowego,
    2 łyżki wiórek kokosowych,
    oraz:
    100 g białej czekolady,
    3-4 łyżki mleka,
    1 łyżeczka żelatyny,
    odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny,
    ok. 20 dag truskawek + do dekoracji,
    ozdoby cukrowe,
    wiórki koksowe,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tunel serowy z truskawkami i kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, po żółtku cały czas delikatnie
    ubijając i dodawać pozostałe składniki.
    Blachę o wymiarach najlepiej 20x35cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem, tak by
    wzdłuż dłuższych boków papier wystawał poza krawędzie będzie nam wtedy łatwiej wyciągnąć
    ciasto. Ciasto wylać na przygotowaną formę i piec ok. 30-35 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej
    sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Następnie wyciągnąć i przełożyć do mniejszej formy,
    najlepiej o wymiarach 8x35cm (ważne by nasze formy miały jeden bok takiej samej długości).
    Masa:
    Żelatynę i stawię rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Sery zmiksować z likierem i żelatyną na
    gładka masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Jeśli wolimy słodszą masę możemy
    dosłodzić według uznania.
    Truskawki opłukać i usunąć szypułki. Porcję truskawek wyłożyć na dno biszkoptowego tunelu, zalać
    połową masy, dać resztę truskawek i zalać pozostałą masą. Odstawić do całkowitego stężenia.
    Czekolada:
    Białą czekoladę rozpuścić za pomocą „kąpieli wodnej” z dodatkiem mleka.
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodać do czekolady cały czas
    delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Deser odwrócić do góry dnem, zdjąć papier, polać czekoladą i udekorować.
    Smacznego!

Porady

Do deseru najlepiej jest użyć jak najsłodszych truskawek by nasza masa nie była kwaśna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować