Tunel serowy z truskawkami i kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, po żółtku cały czas delikatnie
ubijając i dodawać pozostałe składniki.
Blachę o wymiarach najlepiej 20x35cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem, tak by
wzdłuż dłuższych boków papier wystawał poza krawędzie będzie nam wtedy łatwiej wyciągnąć
ciasto. Ciasto wylać na przygotowaną formę i piec ok. 30-35 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej
sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Następnie wyciągnąć i przełożyć do mniejszej formy,
najlepiej o wymiarach 8x35cm (ważne by nasze formy miały jeden bok takiej samej długości).
Masa:
Żelatynę i stawię rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Sery zmiksować z likierem i żelatyną na
gładka masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Jeśli wolimy słodszą masę możemy
dosłodzić według uznania.
Truskawki opłukać i usunąć szypułki. Porcję truskawek wyłożyć na dno biszkoptowego tunelu, zalać
połową masy, dać resztę truskawek i zalać pozostałą masą. Odstawić do całkowitego stężenia.
Czekolada:
Białą czekoladę rozpuścić za pomocą „kąpieli wodnej” z dodatkiem mleka.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, następnie dodać do czekolady cały czas
delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Deser odwrócić do góry dnem, zdjąć papier, polać czekoladą i udekorować.
Smacznego!
Porady
Do deseru najlepiej jest użyć jak najsłodszych truskawek by nasza masa nie była kwaśna.
Komentarze