Tunel malinowo serowy w cieście makowym

  • wyświetlono: 470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto z dużą ilością malin oraz serka. Super dodatek do kawy. Ciasto ma lekko kwaskowy, malinowy smak.

  • 25 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Forma :42x36 cm
Składniki ciasto:
5 jajek
Szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki tortowej – u mnie Basia
2 łyżki suchego maku
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
Składniki nadzienie:
Masa serowa:
450 g serka homogenizowanego bez cukru
1 galaretka malinowa
½ szklanki cukru pudru
Masa malinowa
1 l malin(u mnie mrożonych)
½ szklanki cukru
2 galaretki malinowe
Papier do pieczenia
Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Tunel malinowo serowy w cieście makowym

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić mikserem na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać gorącą wodę, ubijać jeszcze około 2 minut. Mąkę, mak i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, równo rozsmarować, piec około 20 minut w temp. 18 stopni. Papier zdjąć z ciasta delikatnie, a ciasto zwinąć w roladę za pomocą lnianej ściereczki, posypanej cukrem pudrem.
    Galaretkę do masy serowej rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Serki wymieszać z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę, ubić.
    Maliny (część zostawić do dekoracji)zagotować z cukrem(tej masy ma być ½ l). Galaretki rozpuścić w ½ l gorącej wody, dodać do malin, wymieszać, wystudzić, by masa była tężejąca. Część malin zostawionych do dekoracji zalać łyżką galaretki, odstawić do stężenia.
    Blachę o wymiarach 12x42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć boki delikatnie ciastem, wylać 4/5 masy serowej, schłodzić. Następnie wylać masę malinową , schłodzić kilka minut. Na koniec wyłożyć cienką warstwę serka, przykryć pozostałym ciastem. Chłodzić całą noc w lodówce. Ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, odwrócić. Na wierzchu ułożyć maliny, posypać cukrem pudrem.

Porady

1. do ciasta można użyć świeżych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serMalinydelikatny deser

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowo-serowo-jabłkowe

Dodane przez: bietka

Ciasto makowo-serowo-jabłkowe

Bardzo smaczne i efektowne ciacho...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto makowo - orzechowo - serowe

To pyszne połączenie smakowe i...

image-10mwhj2

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto jagodowy tunel

Lekkie sezonowe ciasto na bazie...

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto

Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie

Dodane przez: bietka

Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym...

Ciasto trójsmakowe, idealne do...

Ciasto makowo serowe z masą i biszkoptem

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto serowo makowe z masą i biszkoptem

Mak, ser, masa orzechowa i puszysty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE