Tunel malinowo serowy w cieście makowym

  • wyświetlono: 446 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatne ciasto z dużą ilością malin oraz serka. Super dodatek do kawy. Ciasto ma lekko kwaskowy, malinowy smak.

  • 25 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Forma :42x36 cm
Składniki ciasto:
5 jajek
Szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki tortowej – u mnie Basia
2 łyżki suchego maku
2 łyżki gorącej przegotowanej wody
Składniki nadzienie:
Masa serowa:
450 g serka homogenizowanego bez cukru
1 galaretka malinowa
½ szklanki cukru pudru
Masa malinowa
1 l malin(u mnie mrożonych)
½ szklanki cukru
2 galaretki malinowe
Papier do pieczenia
Dodatkowo cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Tunel malinowo serowy w cieście makowym

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić mikserem na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać gorącą wodę, ubijać jeszcze około 2 minut. Mąkę, mak i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, równo rozsmarować, piec około 20 minut w temp. 18 stopni. Papier zdjąć z ciasta delikatnie, a ciasto zwinąć w roladę za pomocą lnianej ściereczki, posypanej cukrem pudrem.
    Galaretkę do masy serowej rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Serki wymieszać z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę, ubić.
    Maliny (część zostawić do dekoracji)zagotować z cukrem(tej masy ma być ½ l). Galaretki rozpuścić w ½ l gorącej wody, dodać do malin, wymieszać, wystudzić, by masa była tężejąca. Część malin zostawionych do dekoracji zalać łyżką galaretki, odstawić do stężenia.
    Blachę o wymiarach 12x42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć boki delikatnie ciastem, wylać 4/5 masy serowej, schłodzić. Następnie wylać masę malinową , schłodzić kilka minut. Na koniec wyłożyć cienką warstwę serka, przykryć pozostałym ciastem. Chłodzić całą noc w lodówce. Ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, odwrócić. Na wierzchu ułożyć maliny, posypać cukrem pudrem.

Porady

1. do ciasta można użyć świeżych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serMalinydelikatny deser

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto makowo - orzechowo - serowe

To pyszne połączenie smakowe i...

image-10mwhj2

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto jagodowy tunel

Lekkie sezonowe ciasto na bazie...

Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie

Dodane przez: bietka

Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym...

Ciasto trójsmakowe, idealne do...

Ciasto makowo serowe z masą i biszkoptem

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto serowo makowe z masą i biszkoptem

Mak, ser, masa orzechowa i puszysty...

Sernik malinowo makowy

Dodane przez: mysza75

Sernik malinowo makowy

Nie za słodki, sernik na zimo....

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE