Sycące i smaczne danie z dodatkiem kaszy zadowoli każdego. Kaszę gryczaną można zamienić na inną wedle uznania.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
▸ 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym)
▸ 140 g kaszy gryczanej
▸ 1 papryka
▸1 średnia cebula
▸ pół pęczka koperku
▸ 150 g śmietany 18%
▸ odrobina tłuszczu w razie potrzeby
Tuńczyk w sosie śmietanowo koperkowym z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną gotujemy. Tuńczyka odcedzamy z wody.
2. Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę, koperek siekamy.
3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę aby lekko zmiękły (jeśli nie macie patelni do smażenia bez tłuszczu dodajcie odrobinę oleju). Potem tuńczyka, przyprawy i koperek. Mieszamy do połączenia składników.
4. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko razem i do tego dorzucamy kaszę, aby obtoczyła się w sosie lub podajemy osobno.
Komentarze