Tuńczyk w sosie śmietanowo koperkowym z kaszą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sycące i smaczne danie z dodatkiem kaszy zadowoli każdego. Kaszę gryczaną można zamienić na inną wedle uznania.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ▸ 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym)
    ▸ 140 g kaszy gryczanej
    ▸ 1 papryka
    ▸1 średnia cebula
    ▸ pół pęczka koperku
    ▸ 150 g śmietany 18%
    ▸ odrobina tłuszczu w razie potrzeby

Tuńczyk w sosie śmietanowo koperkowym z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy. Tuńczyka odcedzamy z wody.
    2. Paprykę i cebulkę kroimy w kostkę, koperek siekamy.
    3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i paprykę aby lekko zmiękły (jeśli nie macie patelni do smażenia bez tłuszczu dodajcie odrobinę oleju). Potem tuńczyka, przyprawy i koperek. Mieszamy do połączenia składników.
    4. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko razem i do tego dorzucamy kaszę, aby obtoczyła się w sosie lub podajemy osobno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy