Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami

4.48 (156 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto Tulipan przełożone masą z serków homogenizowanych z dużą ilością kolorowych galaretek -to moja propozycja świątecznego ciasta ,któremu nik się nie oprze .Polecam .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szkl.mąki
    25 dag margaryny
    6 jajek
    6 łyżek oleju
    1 1/2 szkl.cukru
    2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel wiśniowy bez cukru
    1/2 szkl.suchego maku
    2 łyżki kakao
    4 łyżki wiórek kokosowych
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    Pianka serowa:
    1 kg serka homogenizowanego waniliowego
    2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
    3 galaretki o różnych smakach
    cukier puder do potrzepania ciasta

Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :Żółtka oddzielić od białek.Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce oleju ciągle ucierając.Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.Ciasto podzielić na 4 części.
    Do 1 części dodać kisiel i 2 łyżki kwaśnej śmietany-wymieszać
    Do 2 części dodać kakao i 2 łyżki kwaśnej śmietany-wymieszać
    Do 3 części dodać suchy mak-wymieszać
    Do 4 części dodać wiórki kokosowe-wymieszać
    Przygotować blaszkę o wymiarach 23 cmx37,5 cm,wyłożyć ją papirem do pieczenia ciast.Ciasto wykładać kupkami naprzemiennie i upiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.35-40 min. Upieczone wyjąć z blaszki ,wystudzić i przeciąć na pół.
    Pianka serowa: 3 galaretki w różnych smakach rozpuścić osobno ,każdą w 1 szkl. gorącej wody .Przelać do płaskich naczyń i pozostawić do stężenia .Następnie galaretki pokroić w małą kosteczkę.
    Pozostałe 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 1/2 szkl.gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia.Serek homogenizowany zmiksować z tężejącymi galaretkami.Do masy z serków dodać pokrojone galaretki i dokładnie wymieszać.Tężejącą masą przełożyć placki.Potrzepać cukrem pudrem.Ciasto trzymać w chłodzie kilka godzin przed podaniem.

Porady

Temperatura wszystkich składników na ciasto powinna być pokojowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować