Tulipan w schabiku z nadzieniem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Schabik podany nieco w innej formie... Smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 1kg schabu (gruby i krótki)

    PRZYPRAWY DO NATARCIA SCHABU:
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki tymianku suszonego
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1/3 łyżeczki imbiru suszonego
    1/3 łyżeczki ostrej papryki

    FARSZ DO NADZIENIA SCHABU:
    jabłko - starte na tarce
    szklanka orzechów włoskich - pokrojone drobno
    garść liści natki pietruszki - pokrojona drobno
    mała cebula - pokrojona drobno
    jajko surowe
    30 ml mleka
    4 czubate łyżeczki bułki tartej
    sól, pieprz czarny do smaku

    DODATKOWO:
    olej rzepakowy
    pół szklanki wody
    nić kuchenna lub sznurek
    naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tulipan w schabiku z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W schabie zrobić 3 głębokie nacięcia: 1 na środku i 2 pod skosem na bokach.
    Wymieszać ze sobą przyprawy i dokładnie natrzeć schab.
    Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

    Wszystkie składniki farszu połączyć ze sobą.
    Farsz włożyć w nacięcia schabu.
    Schab obwiązać luźno nicią kuchenną lub sznurkiem.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem i włożyć schab.
    Wierzch schabu skropić odrobią oleju.
    Piec w temp 200 stopni około 15 min.
    Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni.
    Wlać wodę do naczynia i piec jeszcze około 45 minut.
    Po upieczeniu ostrożnie wyciągnąć sznurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować