Trylogia migdałowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Migdały w otoczce mlecznej i błyszczącej temperowanej czekoladzie.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 40 całych nieobranych migdałów

    masa mleczna:
    200 g mleka w proszku
    400 g cukru pudru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka oleju
    2 łyżki wody

    polewy:
    100 g białej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trylogia migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa mleczna:
    wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na gładką, nieklejącą się masę. Konsystencją powinna przypominać marcepan.
  • 2. Każdą czekoladę w osobnym naczyniu roztapiamy nad kąpielą wodną.
  • 3. Masą mleczną otaczamy pojedynczo migdały. Następnie otaczamy je w przestudzonej czekoladzie. Odstawiamy na kratkę lub papier pergaminowy.

Porady

Masa mleczna z powodzeniem w domu może zastąpić drogi marcepan. Żeby smak masy przypominał marcepan można dodać aromatu migdałowego. Trudno dokładnie określić ilość wody potrzebną do przygotowania masy mlecznej. Zależy to od gęstości miodu. Wodę więc należy dodawać ostrożnie. Jeśli masa zrobi się zbyt rzadka należy dodać mleka w proszku. TEMPEROWANIE CZEKOLADY, czyli sposób na błyszczące pralinki i czekoladki. Etap I: przygotowanie Bierzemy 75% posiekanej czekolady, a 25% zostawiamy na później. Czekolada musi być posiekana na podobnej wielkości kawałki. Etap II: rozpuszczenie i podgrzanie 75% czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metoda podwójnego kotła). Garnek z wodą ustawiamy na kuchence.Wodę doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień. Od razu ustawiamy na nim miskę z czekoladą. Od czasu do czasu mieszamy. Czekoladę podgrzewamy do temperatury od 46 stopni C do 49 stopni C. Temperaturę sprawdzamy termometrem. Gdy już mamy odpowiednią temperaturę, zdejmujemy miskę z garnka i zostawiamy na 10 minut. Etap III: ochładzanie Po 10 minutach dokładnie mieszamy czekoladę. Bierzemy pozostałe 25% posiekanej czekolady i powoli dosypujemy do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i dokładamy znowu, do momentu gdy osiągniemy pożądaną temperaturę: dla ciemnej czekolady 30 stopni C, dla mlecznej i białej czekolady 27 stopni C. Jeśli odpowiednią temperaturę uzyskamy zanim dosypiemy całe 25%, resztę zostawiamy i odwrotnie. Gdy temperatura czekolady będzie jeszcze za wysoka, a my dodamy cale 25%, siekamy jeszcze odrobinę czekolady i dodajemy więcej. Gdyby ostatnia partia czekolady nie chciała się rozpuścić, możemy użyć blendera i zmiksować ją. Etap IV: ponowne podgrzewanie Aby zakończyć proces temperowania należy ją jeszcze raz trochę ogrzać. Tym razem podgrzewamy bardzo krótko od 10 do 20 sekund. Ponieważ chcemy podnieść temperaturę tylko o kilka stopni ciemnej czekolady do 32 stopni C, dla mlecznej i białej czekolady 30 stopni C. Temperowanie jest pracochłonne, więc jeżeli już bierzemy się za robienie pralinek czy czekoladek lepiej robić to z konkretnej ilości czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować