Migdały w otoczce mlecznej i błyszczącej temperowanej czekoladzie.
0 (0 ocen)
Porady
Masa mleczna z powodzeniem w domu może zastąpić drogi marcepan. Żeby smak masy przypominał marcepan można dodać aromatu migdałowego. Trudno dokładnie określić ilość wody potrzebną do przygotowania masy mlecznej. Zależy to od gęstości miodu. Wodę więc należy dodawać ostrożnie. Jeśli masa zrobi się zbyt rzadka należy dodać mleka w proszku. TEMPEROWANIE CZEKOLADY, czyli sposób na błyszczące pralinki i czekoladki. Etap I: przygotowanie Bierzemy 75% posiekanej czekolady, a 25% zostawiamy na później. Czekolada musi być posiekana na podobnej wielkości kawałki. Etap II: rozpuszczenie i podgrzanie 75% czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metoda podwójnego kotła). Garnek z wodą ustawiamy na kuchence.Wodę doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień. Od razu ustawiamy na nim miskę z czekoladą. Od czasu do czasu mieszamy. Czekoladę podgrzewamy do temperatury od 46 stopni C do 49 stopni C. Temperaturę sprawdzamy termometrem. Gdy już mamy odpowiednią temperaturę, zdejmujemy miskę z garnka i zostawiamy na 10 minut. Etap III: ochładzanie Po 10 minutach dokładnie mieszamy czekoladę. Bierzemy pozostałe 25% posiekanej czekolady i powoli dosypujemy do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i dokładamy znowu, do momentu gdy osiągniemy pożądaną temperaturę: dla ciemnej czekolady 30 stopni C, dla mlecznej i białej czekolady 27 stopni C. Jeśli odpowiednią temperaturę uzyskamy zanim dosypiemy całe 25%, resztę zostawiamy i odwrotnie. Gdy temperatura czekolady będzie jeszcze za wysoka, a my dodamy cale 25%, siekamy jeszcze odrobinę czekolady i dodajemy więcej. Gdyby ostatnia partia czekolady nie chciała się rozpuścić, możemy użyć blendera i zmiksować ją. Etap IV: ponowne podgrzewanie Aby zakończyć proces temperowania należy ją jeszcze raz trochę ogrzać. Tym razem podgrzewamy bardzo krótko od 10 do 20 sekund. Ponieważ chcemy podnieść temperaturę tylko o kilka stopni ciemnej czekolady do 32 stopni C, dla mlecznej i białej czekolady 30 stopni C. Temperowanie jest pracochłonne, więc jeżeli już bierzemy się za robienie pralinek czy czekoladek lepiej robić to z konkretnej ilości czekolady.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Komentarze