Truskawkowy tort z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Słodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 kopiastych łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    Krem:
    500 ml śmietanki 36%
    100 g białej czekolady
    1 łyżka cukru pudru
    1 fix do śmietany
    250 g serka mascarpone
    Dodatkowo:
    500 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku
    4 łyżki likieru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Truskawkowy tort z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c129wr 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dosypujemy do jajek, mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
  • image-1kwohb1 2. Krem o smaku białej czekolady:
    Śmietankę przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Dodajemy połamaną drobno białą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Musimy uważać aby śmietanka się nie zagotowała. Gdy czekolada się rozpuści śmietanę studzimy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano ubijamy ją na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany i cukru pudru. Gdy jest już gęsta dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • 3. Złożenie ciasta:
    W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem. Równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu oraz układamy resztę pokrojonych truskawek. Całość zalewamy galaretką (przestudzoną i delikatnie stężałą). Ciasto chłodzimy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować