spód ciasta - ciasto kruche
budyń śmietankowy 2 szt
mleko w proszku 1 szklanka
żelatyna 1,5 łyżki
jogurt grecki 300 gr
truskawki 1 kg
uprażone płatki migdałowe
galaretka truskawkowa 3 sztuki
mleko 3,2 %
Sposób przygotowania przepisu:
truskawkowy torcik
1.
ciasto kruche:100 gr margaryny posiekać z 1 szklanką mąki dodać 1 jajko szybko zagnieść ,owinąć w folię i na 1 godz. schować do lodówki,ciastem kruchym wyłożyć spód blachy i piec około 15 minut(180 stopni) , 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 litrze wody ,budynie sporządzić w/g przepisu,schłodzić przełożyć do miski ,miksując dodać 1 szklankę mleka w proszku ,oraz jogurt grecki oraz o,5 litra tężejącej galaretki i rozpuszczoną żelatynę .Pół litra galaretki(zimnej tężejącej) miksować tak długo aż robi się pianka ,na wystudzony placek przełożyć pół masy budyniowej schłodzić pół godziny,następnie wlać piankę boki wyłożyć truskawkami i na pół godz. do lodówki,do pozostałej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki ,i przełożyć na piankę posypać prażonymi migdałami i schłodzić około 3 godziny.
Porady
ciasto kruche można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze