Truskawkowy sorbet

0 (0 ocen)

Owocowe sorbety są pycha, zwłaszcza jedzone latem, gdy na dworze jest słonecznie i ciepło!Truskawkowe należą do moich ulubionych. Ten przygotowuje się bardzo prosto i szybko. Jedynie czas oczekiwania na jego zjedzenie może stwarzać dla nas problem:).

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 600 g truskawek,
    • Cukier do smaku-około 0,5 szklanki,
    • Sok z połowy cytryny,
    • Biała czekolada do dekoracji,
    • Gotowe wafelki do lodów

Truskawkowy sorbet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie cukru 1. Truskawki płuczemy i osuszamy. Z tak przygotowanych usuwamy szypułki. Gotowe przekładamy do garnka lub miski i miksujemy z dodatkiem cukru. Do zmiksowanych owoców dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.
  • miksowanie 2. Tak przygotowany płynny jeszcze sorbet przekładamy do zamrażalki. Co około 0,5 godziny kontrolujemy jego miękkość i delikatnie mieszamy. Gdy osiągnie pożądaną przez nas konsystencje porcjujemy na przygotowane wafelki. Posypujemy startą czekoladą i podajemy.

Porady

Deser szybciej można przygotować przekładając gotową masę do sorbetiera!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy