Truskawkowy śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Cały dzień męczyłam się z tym ciastem ale było warto :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

    woda
    sok z cytryny

    Truskawkowy mus:
    80 dag truskawek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki truskawkowe
    1 szklanki wody
    1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody

    Warstwa śmietanowo truskawkowa:
    400 ml śmietanki
    1 śmietan-fix
    1 szklanka musu truskawkowego
    pół szklanki cukru pudru

    20 dag truskawek do przełożenia

Truskawkowy śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać powoli cukier i żółtka. Dodać mąkę i powoli wymieszać. Wlać do tortownicy. Piec ok 30 min w 170 stopniach. Gorące ciasto wyjąć i rzucić z 60 cm na ziemię. Odstawić do piekarnika do ostygnięcia.
  • 2. Rozpuszczamy galaretki w szklance wody. Truskawki smażymy z cukrem ok. 7 min. Następnie miksujemy. Dolewamy galaretkę. Żelatynę zalewamy wodą, rozpuszczamy i wlewamy do musu. Odlewamy 1 szklankę.
  • 3. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, śmietan fix i pozostawioną wcześniej szklankę musu.
  • 4. Biszkopt przeciąć na pół, nasączyć wodą z cytryną. Na pierwszy placek wylać masę śmietanowo truskawkową i ułożyć na niej połówki truskawek. Na drugi placek wylać mus. Odstawić do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy