Ciasto Truskawkowy smakołyk

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakuje też z malinami.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● cukier waniliowy
    ● 3/4 szkl. oleju
    ● 3 szkl. mąki
    ● 3/4 szkl. śmietany 12-proc.
    ● 50 dag truskawek
    ● 3 łyżki proszku do pieczenia

Ciasto truskawkowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozkłócamy. Wsypujemy cukier. Dodajemy śmietanę i olej. Następnie cały czas mieszając, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy (26x38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Układamy na cieście (jeśli są kwaśne, możemy posypać cukrem).
  • 3. Ciasto pieczemy ok. 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Lekko studzimy.

Porady

Rady Sylwii Gryzieckiej: Placek podajemy na ciepło polany ubitą z cukrem słodką śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy