To już właściwie klasyk wśród ciast bez pieczenia i w sumie nie dziwię się. Jest świetny na każdą okazję i na cieplejsze dni idealny i lekki. Serdecznie polecam!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki:
100g biszkoptów okrąglutkich
ok.700g truskawek
sok z z połowy dużej cytryny
2łyżeczki żelatyny w proszku
550ml śmietanki kremówki 36%
opcjonalnie galaretka truskawkowa
Truskawkowy sernik na zimno z tortownicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Foremkę średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami.
W garnuszku umieścić truskawki (500g), sok z cytryny oraz cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania się owoców. Zblenderować. Przez 5-6 minut gotować na wolnym ogniu, żeby odparować nasze pure :)
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszać (można poprawić blenderem) z gorącym pure. Odstawić do wystudzenia.
Następnie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy ją z całkowicie wystudzonym pure.
Masę wlewamy na biszkopty i wstawiamy całość do lodówki na noc lub 4h.
Kiedy sernik stężeje dekorujemy go resztą truskawek i zalewamy gotową, wystudzoną galaretką i znów odstawiamy do lodówki :)
Komentarze