Truskawkowy sernik na zimno z tortownicy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

To już właściwie klasyk wśród ciast bez pieczenia i w sumie nie dziwię się. Jest świetny na każdą okazję i na cieplejsze dni idealny i lekki. Serdecznie polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    100g biszkoptów okrąglutkich
    ok.700g truskawek
    sok z z połowy dużej cytryny
    2łyżeczki żelatyny w proszku
    550ml śmietanki kremówki 36%
    opcjonalnie galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowy sernik na zimno z tortownicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawkowe radości 1. Przygotowanie:

    Foremkę średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami.

    W garnuszku umieścić truskawki (500g), sok z cytryny oraz cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania się owoców. Zblenderować. Przez 5-6 minut gotować na wolnym ogniu, żeby odparować nasze pure :)

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dokładnie wymieszać (można poprawić blenderem) z gorącym pure. Odstawić do wystudzenia.

    Następnie ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno i delikatnie mieszamy ją z całkowicie wystudzonym pure.

    Masę wlewamy na biszkopty i wstawiamy całość do lodówki na noc lub 4h.

    Kiedy sernik stężeje dekorujemy go resztą truskawek i zalewamy gotową, wystudzoną galaretką i znów odstawiamy do lodówki :)

    Podajemy z bitą śmietaną , lodami

    Przechowywać w lodówce !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować