Truskawkowy sernik na zimno z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne letnie ciasto. Truskawkowy sernik na zimno jest prosty w przygotowaniu i tani. Idealny na podwieczorek.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g świeżych truskawek
    2 łyżki cukru pudru
    300 g serka twarogowego
    2 galaretki truskawkowe
    60 g biszkoptów podłużnych
    oraz 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, truskawki, czekolada
    tortownica o śred. 20 cm.

Truskawkowy sernik na zimno z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy ciastka. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy je razem z cukrem pudrem i serkiem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejącą galaretkę dodajemy do masy serowo -truskawkowej i miksujemy. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć wykładamy ją delikatnie na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa i dekorujemy górę ciasta. Układamy połówki truskawek i posypujemy odrobiną startej czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy