Truskawkowy sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Sernik rozpływa się w ustach w smaku ptasie mleczko.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na krem
    1 kg truskawek mrożonych
    75 dkg sera białego mielonego
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki cukru
    2 galaretki truskawkowe
    6 łyżeczek żelatyny
    sok z 2 pomarańczy
    2 łyżki śmietany 30%

Truskawkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem,na puszysto, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przygotować formę o średnicy 26cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę wlać do formy , piec w piekarniku w 180 stopniach.
  • image-11flbhx 2. Truskawki rozmrozić, odsączyć, kilka odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z sokiem z pomarańczowym i cukrem.
  • image-0l89eg9 3. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Do sera mielonego dodać cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać
  • image-0agaotu 4. Połowę żelatyny wymieszać z połową zmiksowanych truskawek a resztę z serem. Obie masy schłodzić.Wystudzony biszkopt włożyć do formy. Na nim układać masy na przemian w koła.
  • 5. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku wody, wystudzić wymieszać , z pozostałymi zmiksowanymi truskawkami. Gdy masa zacznie gęstnieć wylać ją na wierzch ciasta, odstawić do ostudzenia. Wierzch galaretki polać śmietanką , robiąc kleksy. Wystudzone ciasto ozdobić truskawkami i kulkami serka mozzarella

Porady

Do sernika polecam także serki homogenizowane, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukier i cukier waniliowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy