Truskawkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem,na puszysto, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przygotować formę o średnicy 26cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę wlać do formy , piec w piekarniku w 180 stopniach.
2.Truskawki rozmrozić, odsączyć, kilka odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z sokiem z pomarańczowym i cukrem.
3.Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Do sera mielonego dodać cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać
4.Połowę żelatyny wymieszać z połową zmiksowanych truskawek a resztę z serem. Obie masy schłodzić.Wystudzony biszkopt włożyć do formy. Na nim układać masy na przemian w koła.
5.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku wody, wystudzić wymieszać , z pozostałymi zmiksowanymi truskawkami. Gdy masa zacznie gęstnieć wylać ją na wierzch ciasta, odstawić do ostudzenia. Wierzch galaretki polać śmietanką , robiąc kleksy. Wystudzone ciasto ozdobić truskawkami i kulkami serka mozzarella
Porady
Do sernika polecam także serki homogenizowane, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukier i cukier waniliowy.
Komentarze