Truskawkowy pudding z sucharków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

To świetny pomysł na wykorzystanie czerstwej słodkiej bułki lub chleba , jeśli nie mamy czerstwego pieczywa wtedy używamy gotowych sucharków

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • ok 10 małych sucharków
    4 jajka
    1 szkl śmietany 30%
    30 dag truskawek (mogą być mrożone)
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    150 ml powideł truskawkowych

Truskawkowy pudding z sucharków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,( wymiary mojego to 20x17cm) w misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dno naczynia wykładamy truskawkami. Jeśli są mrożone najlepiej je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Każdego sucharka smarujemy powidłami i układamy w naczyniu tak aby na siebie delikatnie nachodziły. Na sucharki wylewamy masę jajeczną. Po wierzchu rozsypujemy kilka truskawek i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 35 min. Pieczemy do czasu aż masa się zetnie. Najlepiej smakuje na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy