Truskawkowy pucharek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny deser pachnący latem i truskawkami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Porcja na 20 pucharków po 150 ml
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej

    Masa budyniowa:
    0.5 litra mleka
    4 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 cukry waniliowe
    1 kostka masła 82%

    Mus truskawkowy:
    1 kg truskawek świeżych (mogą być mrożone)
    3 galaretki truskawkowe

    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy pucharek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt
    Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, żółtka na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stop. w standardowej brytfance 25x40.
    Po wystudzeniu za pomocą literatki wykrawamy krążki z biszkoptu.
  • Masa budyniowa 2. Masa: wszystkie składniki wkładamy do jednego garnka miksujemy na jednolita masę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje, do gorącego budyniu dodajemy kostkę masła i za pomocą łyżki energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.
  • Mus 3. Mus truskawkowy:
    Truskawki miksujemy dodajemy 3 suche galaretki truskawkowe i zagotowujemy , jak tylko zaczną się gotować wyłączamy i studzimy.

  • image-28pjwm9 4. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0.5 litra wody i studzimy.
  • Truskawkowy pucharek 5. Wykonanie:
    Do pucharka po kolei układamy począwszy od dołu: biszkopt - masa budyniowa - mus truskawkowy - galaretka truskawkowa.

Porady

Do wykonania deseru można wykorzystać truskawki świeże oraz mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować