Truskawkowy puch

  • wyświetlono: 451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Torcik zrobiłam na dzień mamy, a na blogu wrzucam z poślizgiem. Lekki jak puch, z warstwą maślanki, z truskawami które uwielbiamy i chrupiącymi migdałami. Można się w niego wgryzać i wgryzać i ciężko jest się opanować.

mysza75
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:

5 jaj wielkość M

50 g czekolady gorzkiej

1/2 szklanki mąki pszennej 450

1/4 szklanki maki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia



warstwa truskawkowa z maślanki:

25 dkg truskawek

1/2 cytryny

3/4 szklanki maślanki

1 galaretka truskawkowa





krem truskawkowy:

500 ml śmietany kremówki 30 %

20 dkg truskawek

1 łyżka cukru pudru

5 łyżeczek żelatyny



wierzch tortu:

400 ml śmietany kremówki 36 %

1 fix do śmietany





pozostałe:

1/2 słoiczka dżemu truskawkowego

1/2 galaretki truskawkowej

20 dkg truskawek

poncz:

1/2 szklanki wina czerwonego

1/2 szklanki herbaty

100 g migdałów tartych

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowy puch

  • 1. Biszkopt:

    Do miski wbijam białka temperatura pokojowa i ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru ubijam dwie minuty i kolejna łyżka cukru i tak do wyczerpania. Na końcu dodaje po jednym żółtku mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek, startą czekoladę i mieszam. Dodaję w trzech partiach do masy jajecznej i mieszam delikatnie od spodu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się dopiekło.



    Warstwa maślankowa:

    `Truskawki myję obieram i miksuję blenderem, dodaję sok z cytryny. Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej, przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą boki też, i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam na noc do lodówki.



    Krem truskawkowy:

    Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody i rozpuszczam w mikrofali. Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem. Dodaję do nich żelatynę ciepłą. Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno z pudrem. Wlewam cienkim strumieniem mus truskawkowy i mieszam mikserem. Wstawiam krem do lodówki aż zetnie się do konsystencji takiej żeby można było smarować.



    Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat układam w formie w której piekłam. Nasączam go ponczem, smaruję częścią kremu, wykładam warstwę maślankową na środek, ładnie odklei się od folii jak przewrócimy do góry nogami. Smaruję kremem truskawkowym, wyrównuje i układam drugi blat. Nasączam go ponczem, smaruję dżemem, resztą kremu truskawkowego. Układam ostatni blat. Tort wstawiam do lodówki żeby się dobrze ściął.



    W tym czasie prażę migdały na suchej patelni. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Zdejmuje obręcz formy, smaruje wierzch i boki śmietaną. Część zostawiam do dekoracji. Truskawki kroję na plastry. układam od środka w kwiatka.=Tort dekoruję śmietaną na około. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni. Muszą przestygnąć. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej. Jak zacznie tężeć lekko, wylewam ją na truskawki. Tort wstawiam do lodówki na dwie godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortmigdałyTruskawkimaślankaśmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Śnieżny puch kokosowy

Dodane przez: Di bloguje

Śnieżny puch kokosowy

Śnieżny puch to ciasto, które jakiś...

cytrynowy puch z arbuzem

Dodane przez: majka190382

CYTRYNOWY PUCH Z ARBUZEM

Jest wiele wariacji na temat ciasta...

sniezny puch

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Ciasto śnieżny puch

To ciasto mnie ciekawiło od dawna…...

Cytrynowy puch

Dodane przez: Marcia93

Cytrynowy Puch

Najlepsze orzeźwiające ciasto jakie...

cytrynowy puch

Dodane przez: majka190382

CIASTO CYTRYNOWY PUCH

Nieziemsko lekkie, delikatne, rozpływające...

Łabędzi puch

Dodane przez: Patrycja33

Łabędzi puch

Początkowo nie byłam do tego ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE