Truskawkowy pleśniak :)

0 (0 ocen)

Najlepsze ciasto truskawkowe jakie jadłam :) Spróbujcie, poczujcie smaki lata :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki + 2 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    4 jaja
    200g masła
    słoik gęstego dżemu (np. truskawkowego, z czarnej porzeczki)
    600g truskawek

Truskawkowy pleśniak :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pleśniak 1. Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z 2 łyżkami kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki.
  • pleśniak 2. Blachę o wym. ok. 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno blaszki.
  • pleśniak 3. Posmarować grubą warstwą dżemu i ułożyć na niej pokrojone w ćwiartki truskawki.
  • pleśniak 4. Następnie zetrzeć ciemną część ciasta.
  • pleśniak 5. Białka ubić na sztywno, dodać 2/3 szklanki cukru. Na ciemnym cieście rozsmarować powstałą pianę z białek.
  • pleśniak 6. Na wierzch zetrzeć ostatnią jasną część ciasta.
  • pleśniak 7. Gotowe ciasto piec przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Smacznego :)

Porady

Zamiast truskawek można użyć np. jagód lub owoców czarnej porzeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy