Truskawkowy pleśniak :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 4 żółtkami i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z 2 łyżkami kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki.
2.Blachę o wym. ok. 24x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno blaszki.
3.Posmarować grubą warstwą dżemu i ułożyć na niej pokrojone w ćwiartki truskawki.
4.Następnie zetrzeć ciemną część ciasta.
5.Białka ubić na sztywno, dodać 2/3 szklanki cukru. Na ciemnym cieście rozsmarować powstałą pianę z białek.
6.Na wierzch zetrzeć ostatnią jasną część ciasta.
7.Gotowe ciasto piec przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :)
Porady
Zamiast truskawek można użyć np. jagód lub owoców czarnej porzeczki.
Komentarze