Orzeźwiający truskawkowy deserek z kokosową czekoladą na upalne dni...
35 min
Składniki:
10 dag białej czekolady
8 dag gorzkiej czekolady
450 ml śmietany kremowej
4 dag wiórek kokosowych białych
1/2 szklanki mleka
30 dag świeżych truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
melisa lub mięta do dekoracji
Truskawkowy mus z kokosową czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki kokosowe wsypać na suchą czystą patelnie i uprażyć na jasno-złoty kolor cały czas mieszając uważać aby nie spalić. Gorzką czekoladę połamać przełożyć do miseczki i wstawić do gorącej kąpieli wodnej i rozpuścić dolewając 2 łyżeczki śmietanki,gdy czekolada będzie płynna wsypać uprażone wiórka i wymieszać.
Truskawki umyć oczyścić z szypułek odłożyć kilka do dekoracji.Jedną trzecią zmiksować blenderem a resztę pokroić na kawałki nożem. Białą czekoladę połamać wlać mleko i rozpuścić ją na małym ogniu w rondelku.
2.Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z rozpuszczoną białą czekoladą i musem truskawkowym,na koniec dodając truskawki pokrojone na kawałeczki.
Mus z białą czekoladą wylać do pucharków a na wierzch polać kokosową czekoladą .Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami świeżej mięty.
Gotowy deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny w celu mocnego schłodzenia.Potem wyciągamy i mamy wspaniały letni deser z czekoladą i truskawkami.
Komentarze