Truskawkowy mus z kokosową czekoladą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Orzeźwiający truskawkowy deserek z kokosową czekoladą na upalne dni...

  • 35 min

Składniki:

  • 10 dag białej czekolady
    8 dag gorzkiej czekolady
    450 ml śmietany kremowej
    4 dag wiórek kokosowych białych
    1/2 szklanki mleka
    30 dag świeżych truskawek
    2-3 łyżki cukru pudru
    melisa lub mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami

Truskawkowy mus z kokosową czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • prażymy wiórka 1. Wiórki kokosowe wsypać na suchą czystą patelnie i uprażyć na jasno-złoty kolor cały czas mieszając uważać aby nie spalić. Gorzką czekoladę połamać przełożyć do miseczki i wstawić do gorącej kąpieli wodnej i rozpuścić dolewając 2 łyżeczki śmietanki,gdy czekolada będzie płynna wsypać uprażone wiórka i wymieszać.
    Truskawki umyć oczyścić z szypułek odłożyć kilka do dekoracji.Jedną trzecią zmiksować blenderem a resztę pokroić na kawałki nożem. Białą czekoladę połamać wlać mleko i rozpuścić ją na małym ogniu w rondelku.
  • Miksujemy 2. Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z rozpuszczoną białą czekoladą i musem truskawkowym,na koniec dodając truskawki pokrojone na kawałeczki.

    Mus z białą czekoladą wylać do pucharków a na wierzch polać kokosową czekoladą .Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami świeżej mięty.

    Gotowy deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny w celu mocnego schłodzenia.Potem wyciągamy i mamy wspaniały letni deser z czekoladą i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować