Truskawkowy miodownik

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Ciasto miodowe z budyniem i truskawkami :-))

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki
    1 margaryna
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    8 łyżek miodu
    2 łyżeczki sody
    1 szklanka śmietany 18%

    BUDYŃ:
    1 l mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 margaryna
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy

    TRUSKAWKI:
    500 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać, posiekać z margaryną a następnie dodać resztę składników. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą osobno upiec w formie 25/35 cm. ok. 15 min. w temp. 180*C.
  • 2. BUDYŃ:
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym a w pozostałym rozmieszać obie mąki. Wlać do gotującego się mleka i dodać pokrojoną w kostkę margarynę mieszając aż do jej rozpuszczenia. Podzielić na dwie części i gorącym przełożyć placki (po przełożeniu otrzymamy dwa placki). Odstawić do wystudzenia.
  • 3. TRUSKAWKI:
    Wodę z truskawkami zagotować (większe truskawki pokroić na mniejsze części). Dodać suche galaretki, odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą przełożyć oba placki z budyniem. Odstawić do lodówki.

Porady

Gotowe ciasto polać polewą i dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować