Truskawkowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać, posiekać z margaryną a następnie dodać resztę składników. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą osobno upiec w formie 25/35 cm. ok. 15 min. w temp. 180*C.
2.BUDYŃ:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym a w pozostałym rozmieszać obie mąki. Wlać do gotującego się mleka i dodać pokrojoną w kostkę margarynę mieszając aż do jej rozpuszczenia. Podzielić na dwie części i gorącym przełożyć placki (po przełożeniu otrzymamy dwa placki). Odstawić do wystudzenia.
3.TRUSKAWKI:
Wodę z truskawkami zagotować (większe truskawki pokroić na mniejsze części). Dodać suche galaretki, odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą przełożyć oba placki z budyniem. Odstawić do lodówki.
Komentarze