Połączenie ciasta kruchego, owoców i czekolady smakuje rewelacyjnie, więc polecam. Na letnie upały deser ten warto podać w towarzystwie gałki ulubionych lodów.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Ciasto:
• 2 i ¾ szklanki mąki tortowej,
• ¾ szklanki cukru pudru,
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 12 dag masła,
• 12 dag margaryny,
• 3 żółtka,
Dodatkowo:
• 2 łyżki kaszy manny
Warstwo owocowa:
• 800 gram truskawek,
• Około 2-3 łyżki cukru (ilość według uznania),
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 łyżka mąki pszennej
Wykończenie:
• 100 gram białej czekolady,
• 2 łyżki płatków migdałowych do posypania
Truskawkowy, kruchy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
2.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
3.Mniejszą część ciasta schładzamy, a większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manna.
4.OWOCE: Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy. Tak przygotowane przekładamy do miski. Dodajemy do nich mąki. Całość mieszamy, jednocześnie delikatnie rozgniatając owoce.
5.Gotową masę truskawkową wykładamy na kruche ciasto. Na owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Torcik pieczemy około 55 minut 180°C do zrumienienia. Gotowe ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy. Płynną dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe.
Komentarze