TRUSKAWKOWY FILET Z IMBIREM

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne wykwintne danie nawet na romantyczną kolację.Imbir dodany do truskawek nadaje potrawie wspaniałego innego smaku

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    8 średnich truskawek
    150 g jogurtu naturalnego
    sól, pieprz, cukier puder,sok z cytryny i imbiru do smaku,masło klarowane lub olej do smażenia,mączka ziemniaczana do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Truskawkowy filet z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przeciąć wzdłuż na połowę,polędwiczki wyjąć.Każdą połówkę filetu przeciąć po długości na połowę.W każdym kawałku filetu naciąć głębokie kieszonki,posypać solą.
  • 2. Wyjęte polędwiczki oraz dwie truskawki pokroić w kostkę,przełożyć do miski,doprawić do smaku przyprawami,dodać łyżkę jogurtu i wymieszać.Masą napełnić kieszonki w filetach,końcówki otworów spiąć wykałaczką.
  • truskawkowy filet z imbirem 3. Następne 3 truskawki rozgnieść widelcem,dodać część jogurtu,przyprawić do smaku przyprawami i wymieszać.Marynatą posmarować nadziane filety i odstawić na 30 min do lodówki.
  • truskawkowy filet z imbirem 4. Na patelni rozgrzać masło,usmażyć na rumiano z dwóch stron filety podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody,dusić do miękkości mięsa.Filety zdjąć z patelni.
  • 5. Wytworzony sos zagęścić niewielką ilością mączki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie,wlać pozostały jogurt uprzednio rozprowadzony w niewielkiej ilości gorącego sosu,chwilę gotować.
  • truskawkowy filet z imbirem 6. Przelać przez sito do czystego garnka,włożyć pozostałe pokrojone w ćwiartki truskawki,opieczone filety i gotować na wolnym ogniu około 7 min.
  • truskawkowy filet z imbirem 7. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować