Ciasto truskawkowy duet z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

truskawki i bita śmietana to od zawsze para nierozłączna i dopasowana, w tym cieście też się łączą. skosztujcie

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 czubata szkl mąki tortowej
    budyń śmietankowy
    3 łyżki maku suchego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    truskawki:

    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżka żelatyny
    2 szkl wrzącej wody
    50-70 dkg truskawek- zblendowanych
    1/2 szkl cukru pudru


    śmietana:
    2 śmietan fiksy
    1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl wody i ostudzona

    dodatkowo truskawki do ozdoby
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto truskawkowy duet z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ucdsnd 1. ciasto:
    ubić białka z solą na sztywno, następnie powoli dodawać cukier, potem żółtka, budyń oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodaj mak.
    ciasto wykładaj kupkami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    pieczemy 30 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.
    studzimy i dzielimy na dwa placki.
  • image-1jrcdck 2. galaretki i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i przestudzamy. truskawki oszypułkowane i opłukane rozdrabniamy( jak kto lubi bardziej lub mniej).
    galaretkę połączyć z truskawkami. jak już zacznie tężeć, a nawet mocno należy połowę wylać na połówkę ciasta przykryć drugą połówką\ ciasta i wylać resztę truskawek. odstawić do lodówki aż zupełnie stężeje .
  • image-0qvfgg0 3. na wierzch ubić śmietanę z żelatyną lub tak jak ja 2 śmietan fiksy z żelatyną. ciasto ozdobić świeżymi truskawkami i listkami mięty. schłodzić
    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować