Ciasto truskawkowy duet z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
ubić białka z solą na sztywno, następnie powoli dodawać cukier, potem żółtka, budyń oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodaj mak.
ciasto wykładaj kupkami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
pieczemy 30 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.
studzimy i dzielimy na dwa placki.
2.galaretki i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i przestudzamy. truskawki oszypułkowane i opłukane rozdrabniamy( jak kto lubi bardziej lub mniej).
galaretkę połączyć z truskawkami. jak już zacznie tężeć, a nawet mocno należy połowę wylać na połówkę ciasta przykryć drugą połówką\ ciasta i wylać resztę truskawek. odstawić do lodówki aż zupełnie stężeje .
3.na wierzch ubić śmietanę z żelatyną lub tak jak ja 2 śmietan fiksy z żelatyną. ciasto ozdobić świeżymi truskawkami i listkami mięty. schłodzić
smacznego
Komentarze